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YH20-0087 

 

While the Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA) has provided PATH 
Frequently Asked Questions (FAQs), AHCCCS      has the discretion to put      additional parameters in place. 

 
These FAQs are not meant to replace policy/contract, nor process expectations. Direct payments must 
never be paid directly to PATH individuals.      PATH-funded agencies must have internal controls in 
place along with policies and procedures describing how all material goods purchased with PATH 
funding are logged, tracked, and secured as outlined in the State of Arizona Accounting Manual 
(SAAM) https://gao.az.gov/publications/saam. 

 

Therefore,      AHCCCS      has added additional      parameters for the numbered questions below: 
 

DEFINITION OF SERIOUS MENTAL ILLNESS 

SAMHSA Question 5 
 

How is serious mental illness defined? 
SAMHSA definition:      Adults with a serious mental illness generally refers to individuals 18 years of age 
or older with a diagnosable mental disorder of such severity and duration as to result in functional 
impairment that substantially interferes with or limits major life activities. 

AHCCCS      definition: A designation as defined in A.R.S. §36-550 and determined in an individual 18 
years of age or older. "Seriously mentally ill" means persons who, as a result of, a mental disorder as 
defined in section A.R.S. §36-501, exhibit emotional or behavioral functioning that is so impaired as to 
interfere substantially with their capacity to remain in the community without supportive treatment or 
services of a long-term or indefinite duration. In these persons, mental disability is severe and 
persistent, resulting in a long-term limitation of their functional capacities for primary activities of daily 
living such as 
interpersonal relationships, homemaking, self-care, employment, and recreation. 

 
 

HOUSING STATUS 

SAMHSA Question 9 
 

If a consumer obtains housing, can a PATH provider continue to work with them? 
SAMHSA: Specific rules vary by state about when PATH providers must transition consumers to service 
providers funded by other programs. In general, once an individual is housed, they should be 
transitioned to a mainstream provider, if possible. Individuals with a history of homelessness and serious 
mental illness and/or co-occurring disorders often need time to transition from one service provider to 
another. PATH providers can assist consumers by including a plan and a clear expectation for a move to 
a mainstream provider early in the case management relationship. 
AHCCCS’: AHCCCS does allow the      PATH-funded agency to provide ninety (90) days of interim case      
management for the PATH enrolled individual after being housed. 

 
All efforts must be documented in the Homeless Management Information System (HMIS) and tracked 
in the individual’s case file. After the ninety (90) day period, the PATH-     enrolled individual must be 
exited from the PATH      program and      HMIS. 
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FUNDING 

Administrative Funds 

SAMHSA Question 15 
 

Does the 4 percent cap on administrative costs apply to PATH providers too? 
SAMHSA: The 4 percent limit on administrative costs applies only at the state level. PATH providers are 
not limited to the 4 percent rule in their budgets. States determine and approve the percentage or 
amount providers may charge to their contract with the state. The state is responsible for monitoring 
these contracts and must determine what is defined under “administrative costs” and inform the 
providers. If a SAMHSA Government Project Officer (GPO) observes that a provider appears to be 
charging an unreasonable rate or amount to administrative costs, the GPO may contact the state to 
determine whether the costs were approved. 
AHCCCS: The 4 percent limit on administrative costs applies only to AHCCCS. If a      PATH-funded 
agency       has an approved Indirect Cost Rate, it can be applied in accordance with the approved 
Indirect Cost Agreement. If the      PATH-funded agency has never had a federally negotiated indirect 
cost rate and is eligible for the de Minimis rate of 10 percent in accordance with 2 CFR 200.414, it can 
be applied. The Approved Indirect Cost Agreement must be submitted with the Intended Use Plan and 
Budget during the application period or by request. 
If a      PATH-funded agency has an administrative rate, it must include a methodology and justification of 
costs. 
SAMHSA Question 17 

 
Is purchasing HMIS software and other HMIS –related costs applicable under the administrative funds 
category? 
SAMHSA: The      PATH-funded agency has flexibility to use PATH administrative funds to support HMIS 
activities. Some PATH providers will need to pay for licenses to use the local HMIS which the Continuum 
of Care (CoC) manages through the HMIS Lead Agency. In some cases, the CoC pays for all service 
provider licenses in the community, including PATH. State PATH Contacts and providers are expected to 
develop a plan to facilitate PATH. State PATH Contacts and providers are expected to develop a plan to 
facilitate flexible use of PATH administrative funds to support HMIS activities. 

AHCCCS: AHCCCS does allow      the use of PATH funds to purchase      HMIS software and for other 
related HMIS costs; however, the PATH-     funded agency must document      costs in their Intended Use 
Plan 
(IUP) and budget narrative during the application period. 

 
 

MATCH FUNDS 

SAMHSA Question 20 
 

How are match funds defined? How much latitude do providers have in determining options for 
meeting the match requirement of $1 for every $3 of federal funds received? 
SAMHSA: Match funds must be used for PATH-eligible activities, as described in the PATH legislation 
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Sec. 522 (b) and administered according to 45 CFR 74.23 and 45 CFR 92.24. 
Match dollars may be in the form of either cash or in-kind services or goods, such as volunteer time or 
donations of space and/or equipment. An in-kind match must also be for PATH-eligible activities as 
defined in the PATH legislation. 
AHCCCS: AHCCCS does require the PATH-     funded agency to report their Non-     federal      match on 
their      budget      outline by line item along with their      budget      narrative. The      PATH-funded 
agency is encouraged to identify      in-k     ind resources that are leveraged for the PATH program 
during the application period, but does not require the PATH provider to report independently in-kind. 

 
MOVING OF FUNDS 

SAMHSA Question 25 
 

Is PATH funding limited by what each PATH provider identifies in their budget? In other words, if a PATH 
provider only identifies salary and frin     ge benefits in their budget, is the PATH provider limited to this 
expenditure? 
SAMHSA: Providers can move funds around within their PATH budgets for PATH-eligible activities, 
unless the state’s contracting rules prohibit      this action. 
AHCCCS: AHCCCS does allow moving of funds only between funded lines with prior written approval 
from the AHCCCS PATH Administrator. The      PATH-funded agency is authorized to transfer up to a 
maximum of 10 percent      of the total budget amount between line items; anything more than 10 
percent      would require a contract amendment. 
Please refer to the executed contract and/or contract amendment(s) for official guidance. 

 
 
 
 
 
 
 

OBLIGATING FUNDS: TIMEFRAME 

SAMHSA Question 26 
 

States have one year to obligate funds and two years to spend the funds. Does this mean whoever the 
funds are obligated to have two years to spend the funds? 
SAMHSA: All spending must be completed within two years, whether the funds have changed hands 
during the two years or not. States may have their own specific requirements about providers returning 
unobligated funds for use by another provider agency within the two     -year period. 
AHCCCS: AHCCCS does not allocate PATH funds during a two     -year period. The funds are allocated on a 
State Fiscal Year; therefore, must be obligated and spent within that year. Please refer to the executed 
contract and/or contract amendment(s) for official guidance. 
SAMHSA Question 31 
How long after the client stops receiving services should an agency maintain their records? 

SAMHSA: The link to the Health and Human Services (HHS) Grant Policy Statement is located at: 
http://beta.samhsa.gov/grants/grants-management/policies-regulations/hhs-grants-policy-statement . 
AHCCCS:     . Under A.R.S. § 35-214 and § 35-215, the Contractor shall retain and shall 
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contractually require each subcontractor to retain all data and other “records” relating to the acquisition 
and performance of the Contract for a period of five years after the completion of the Contract. All 
records shall be subject to inspection and audit by the State at reasonable times. Upon request, the 
Contractor shall produce a legible copy of any or all such records. 

 
 

ALLOWABLE VS UNALLOWABLE PATH COSTS AND SERVICES 

SAMHSA Question 34, Bus Passes/Tickets/Tokens 

SAMHSA: Bus passes/tickets/tokens are a transportation expense, and they are allowable as outreach 
supplies when individuals are using them to complete a referral, such as a housing appointment. 
AHCCCS: Bus passes/tickets/tokens are an allowable expenditure under PATH. They should only be 
distributed to PATH enrolled individuals in accordance with their mutually agreed upon case plan. All 
efforts must be documented in HMIS. 

 
In addition, the      PATH-funded agency must have internal controls in place describing how these 
are secured, distributed, and tracked as outlined in the SAAM. 
SAMHSA Question 40, Food 

SAMHSA: PATH funds should only be used to purchase food in a limited way, such as for snacks or 
bottled water to assist with establishing contact with homeless individuals during outreach/in-reach. 
PATH funds CAN     NOT be used to purchase groceries for a specific individual on an on-going basis. 
AHCCCS: AHCCCS has established a not to exceed dollar amount of $3.00 per individual for snacks or 
bottled water which can be used as an outreach/engagement tool. 

 
In addition, the      PATH-funded agency must have internal controls along with policies and 
procedures describing how these are distributed and tracked as outlined in the SAAM. 
SAMHSA Question 42, Hotel Stay 

SAMHSA: PATH Funds can be used for security deposits and one-time rental payments to prevent 
eviction. Paying for a 30-day temporary stay in a hotel is permissible, but a longer stay is not in keeping 
with PATH legislation. 

AHCCCS: Hotel stays are an allowable expenditure under PATH; however, there are two different 
scenarios: 

 
PATH Enrolled Individual: 

(1) A Stay can be for up to 30 days with prior AHCCCS approval and justification on a case-by-case 
basis,      

(2) One-time per grant year,      
(3) An agreed upon sustainability plan must be documented in the PATH Enrolled case file, and      
(4) All efforts must be documented in HMIS. 

 
Non-PATH Enrolled Individual (Weather Exposure) *; 

(1) *This outreach/engagement strategy should be primarily used during winter and summer 



 

 
months to avoid weather exposure,      

(2) Must be included during the Annual application process, described in the Intended Use Plan, 
Budget Narrative & Budget Outline and approved by AHCCCS,      

(3) Policy & Procedures for distribution must be established and approved by AHCCCS,      
(4) Must have internal controls in place describing how this will be documented and tracked,      

and 
(5) All efforts must be documented in HMIS. 

 
PATH FUNDING SHOULD BE PAYOR OF LAST RESORT 

SAMHSA Question 45, Housing Moving Assistance 

SAMHSA: Monies and other resources provided on behalf of a PATH-     enrolled individual to help 
establish that individual’s household. 
Note: this excludes security deposits and one-time rental payments, which have specific definitions. 

AHCCCS: PATH funds should be used only to cover housing moving assistance on a case-by-case basis 
and only as a one-time cost per year for PATH enrolled individuals. 

 
This service must be a part of the individual’s case plan and documented in the Homeless Management 
Information System (HMIS) along with a sustainability plan. 
SAMHSA Question 46, Identification Assistance 

SAMHSA: Paying for costs to obtain identification is appropriate as a case management activity, if this is 
part of a plan to obtain benefits or housing. 

AHCCCS: AHCCCS does allow for PATH funds to be used for obtaining identification for PATH enrolled 
individuals. This must be documented in the individual’s case plan and documented in the Homeless 
Management Information System (HMIS) or the client’s hard file along with a sustainability plan. 

 
Direct payments must never be paid directly to PATH individual(s). In addition, the      PATH-funded 
agency must have internal controls along with policies and procedures describing how these are tracked 
as outlined in the SAAM. 
SAMHSA Question 48, Medication or Medication Payment 

SAMHSA: PATH funds can be used to purchase medications and cover co-payment under community 
mental health services. Internal controls need to be in place to document the expenditure in the 
client’s case plan. Before using PATH funds for medications, outreach workers are expected to pursue 
all other options, including securing free pharmaceuticals for health care providers and medical 
insurance coverage for the client. 

AHCCCS: AHCCCS does allow for PATH funds to be used for medication or medication co-payments for 
PATH enrolled individuals; however, these funds are one-time only per grant year. This must be 
documented in the individual’s case plan and documented in the Homeless Management Information 
System (HMIS) or the client’s hard file along with a sustainability plan. 



 

 
Direct payments must never be paid directly to PATH individual(s). In addition, the      PATH-funded 
agency 
must have internal controls along with policies and procedures describing how these are tracked as 
outlined in the SAAM. 
SAMHSA Question 49, One-time rental payments to prevent eviction.  

SAMHSA: One-time payment on behalf of PATH-enrolled individuals who are at risk of eviction without 
financial assistance. 

AHCCCS: AHCCCS does allow for PATH funds to be used for one-time rental payments to prevent 
eviction for PATH enrolled individuals; however, these funds are one (1) time only per grant year 
funds.  
The one-time housing assistance cannot exceed $1,500. Additionally, only 20      percent      of PATH 
funds can be spent on housing assistance. 
Direct payments must never be paid directly to PATH individual(s). In addition, the      PATH-funded 
agency must have internal controls along with policies and procedures describing how this is tracked as 
outlined in the SAAM. 
This service must be a part of the individual’s case plan and documented in the Homeless Management 
Information System (HMIS) along with a sustainability plan. 
SAMHSA Question 64, Vehicle Purchase 

 
SAMHSA: See answer in SAMHSA FAQ 

AHCCCS: AHCCCS does not allow for PATH grant funds to be used to purchase vehicles. PATH funds can 
be used to lease vehicles or the agency can provide them as in-kind. Funds used for leased vehicles must 
be included in the Agency’s budget outline. Please refer to the executed contract and amendments 
for official guidance. 
SAMHSA Question 65, Utility Assistance 

SAMHSA: Even though it is not specifically stated in the PATH legislation, SAMHSA has allowed the 
limited use of PATH funds to cover utility assistance for PATH enrolled individuals. PATH funds should 
be used only to cover utility assistance on a case-by-case basis and only as a one-time cost for PATH 
clients. The intent of the legislation is for PATH funds to be used for services. 

AHCCCS: AHCCCS does allow for PATH funds to be used for utility assistance for PATH enrolled 
individuals; however, these funds are one (1) time only per grant year     . This must be documented in 
the individual’s case plan and documented in the Homeless Management Information System (HMIS) 
or the client’s hard file along with a sustainability plan. 

 
Direct payments must never be paid directly to PATH individual(s). In addition, the      PATH-funded 
agency must have internal controls along with policies and procedures describing how these are tracked 
as outlined in the SAAM.  
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