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Direct Care Worker Training and Testing Program 

Frequently Asked Questions – March 2015 

 

PLEASE NOTE: The information provided in the FAQ document is derived from the following references.  These sources may be consulted for 

additional information. 

 AHCCCS Medical Policy Manual, Chapter 1200, Section 1240-A 

http://www.azahcccs.gov/shared/MedicalPolicyManual/MedicalPolicyManual.aspx  

 AHCCCS Contractors Operations Manual, Chapter 400, Section 429 

http://www.azahcccs.gov/shared/ACOM/Chapter400.aspx  

 AHCCCS Direct Care Worker Training and Testing Program Website 

www.azahcccs.gov/dcw 

 AHCCCS DCW and DCW Trainer Testing Records Online Database 

https://dcwrecords.azahcccs.gov/  

 

 Question Response 

1 When did the training and testing 

requirements go into effect? 

Beginning October 1, 2012, all AHCCCS provider agencies of direct care services (attendant care, personal care 

or homemaker services) must utilize DCWs who have passed the required competency tests within 90 days of 

hire unless otherwise exempt from the training and testing requirements (e.g. Registered Nurse, Licensed 

Practical Nurse and Certified Nurse Aide).  A direct care service agency has discretion whether or not to allow 

the DCW to provide care during the 90- day training period.   

2 What do I have to do to offer the DCW 

training? 

An entity that wants to train and test DCWs must become an Approved Training and Testing Program 

(Approved Program).  PLEASE NOTE: Direct care service agencies can decide whether or not to become an 

Approved Program or delegate the responsibility of training and testing DCWs to an Approved Program 

through a contractual agreement.  

 

Entities that can become Approved Training and Testing Programs are: 

 An AHCCCS registered agency that provide Direct Care Services 

 A private vocational program 

 An educational institution (e.g., high school, college or university) 

3 Can I charge a fee directly to 

individuals (e.g. DCWs or DCW 

Trainers) for training and testing? 

No entity (e.g. Approved Program or DCW Agency) can charge a fee to an individual/employee unless 

they have a license from the Arizona State Board for Private Postsecondary Education.   The following are 

examples of scenarios prohibited by an entity without a license. 

 DCW Agencies can’t require an  individual to pay up front for the training and get reimbursed for the 

training by their employer once they have exceeded 90 days of employment 

 DCW Agencies can’t charge an individual for the release of testing records 

 Approved Programs can’t charge members of the general public (i.e. individuals not employed by a DCW 

Agency), willing to pay for training and testing.  

 Approved Programs can’t even provide the training and testing for free to the general public. 

  

http://www.azahcccs.gov/shared/MedicalPolicyManual/MedicalPolicyManual.aspx
http://www.azahcccs.gov/shared/ACOM/Chapter400.aspx
http://www.azahcccs.gov/dcw
https://dcwrecords.azahcccs.gov/
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NOTE: Approved Programs can charge a DCW Agency or an Approved Program to train and test their 

employees through a contractual or fee-for-service agreement. 

4 Where can a DCW or Trainer be trained 

and tested? 

Only Approved Programs can train and test DCWs or Trainers. A list of the Approved Programs is updated 

regularly on the AHCCCS website (www.azahcccs.gov/dcw).  

5 What if I hire a DCW or Trainer who 

has completed the training and testing 

requirements? 

Testing records are portable or transferrable from one employer to another. The testing records may be retrieved 

from the DCW Online Testing Records Database (https://dcwrecords.azahcccs.gov/).  If the record is not found 

in the online database, the Fax Verification form must be sent and received by the current employer to the 

previous employer.  

Employers are responsible for verifying that the DCW has the skills needed for their current assignments. 

Employers may choose to require additional training or testing. 

6 What is the passing rate for tests? DCWs must achieve and pass with a rating of 80% on written tests and 100% on the skills test.  Trainers must 

achieve a passing rate of 92% on the written tests and 100% on the skills test. 

7 How often do DCWs have to test? Testing is only required one time as long as the DCW continues to work in the field.  If a DCW has not worked 

in the field for a period of two years, testing must be repeated. 

8 How do I know which Level II 

specialized module is appropriate for my 

staff? 

The Level II specialized module (Aging and Physical Disabilities or Developmental Disabilities) selected 

should be appropriate and correlate to the population the DCW will serve.  If the DCW will serve both 

populations, they will be required to pass both Level II module tests. 

9 What are the continuing education 

requirements? 

DCW Agencies are required to issue and monitor continuing education requirements.  This is not a 

responsibility of an Approved DCW Training and Testing Program.  DCW Agencies are required to maintain 

documentation of the annual timeframe, hours, topics and delivery methods for continuing education. 

 

Six (6) hours of continuing education are required annually.  For DCWs hired prior to October 1, 2012, the 

yearly timeframe is from October to September.  For DCWs hired after October 1, 2012, the yearly timeframe is 

the anniversary of their date of hire.   

 

PLEASE NOTE: The training completed in the first year to become a qualified DCW can be counted towards 

the required six hours of continuing education.   

 

Continuing Education shall meet the following conditions. 

 CPR and first aid training cannot count toward the six hour requirement for continuing education. 

 It shall include training on additional curriculum modules and relevant topics.  It is not the intent of 

continuing education to repeat the same topics year after year. 

 It can be offered in many forms, including in-service, video/DVD, written materials, attendant as a class or 

conference, etc.  

 For DCWs providing care to family members only, the continuing education may be specific to the member.  

Also, consideration should be given to allow family caregivers to complete the materials at home. 

http://www.azahcccs.gov/dcw
https://dcwrecords.azahcccs.gov/
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10 What must a DCW Agency do to 

monitor compliance for the training and 

testing requirements? 

The AHCCCS Medical Policy Manual, Chapter 1200, Section 1240-A and Chapter 900, Section 920 outline 

requirements for monitoring compliance including record maintenance and DCW Online Testing Records 

Database use requirements. 

Exemptions 

11 Do RNs, LPNs and CNAs need to take 

the DCW test? 

RNs, LPNs and CNAs with current Arizona licensure/certification are not required to take the training or 

complete the DCW test.  In order for an RN, LPN or CNA to train DCWs however, s/he must take the tests and 

pass at the level required for trainers as well as meet other requirements to be a qualified trainer. 

12 Do DCWs who provide care to family 

members have to get trained and tested?  

Level I – Introduction to and Fundamentals of Caregiving  

 Level I must be completed by all DCWs, including family caregivers.  

Level II – Specialized Modules (Developmental Disabilities or Aging and Physical Disabilities.) 

 Level II must be successfully completed by all DCWs (excluding DCWs who provide care to family 

members only).  

13 What is the definition of a family 

member? 

The AHCCCS Medical Policy Manual defines a family member as the following: 

 

 Adult/Step children of member 

 Son/Daughter-in-law of member 

 Grandchildren of member 

 Siblings/Step Siblings of member 

 Parents/Step Parents of member* 

 Grandparents 

 Mother/Father-in-law 

 Brother/Sister-in-law 

 

*Federal policies prohibit parents providing care to children who are under the age of 18. 

14 Do DDD independent caregivers 

employed through DDD have to meet 

the Direct Caregiver Training 

requirements? 

DCW training and testing requirements are not applicable to the Self Directed Attendant Care Services (SDAC) 

or the Division of Developmental Disabilities’ Independent Provider Network member-directed options. 

15 Do respite caregivers need to be trained 

and tested as DCWs? 

DCWs that solely provide respite care are not currently required to meet the training and testing requirements.  

That being said, it is advisable for DCW agencies to consider internally making this a requirement due to the 

fact that the provision of respite care is closely aligned with the provision of the attendant care, personal care, 

and homemaker services. 

 

Per current AHCCCS policy, respite services may include, but are not limited to: 

 Supervision of the member 

 Provision of services during the respite period which are within the respite provider’s scope of practice. 

 Providing activities and services to meet the social, emotional, and physical needs of the member. 

As such, it is anticipated that the provision of respite care to an ALTCS member may necessitate the provision 

of the types of care outlined in AHCCCS policy as Direct Care Services (Attendant care, Personal care, and 

Homemaker services). 

 General supervision 
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 Homemaker tasks including cleaning, laundry, food preparation and essential errands such as grocery 

shopping, securing medical supplies and household items 

 Personal care including bathing, skin care, oral hygiene, toileting, ambulation, grooming, dressing, nail care, 

use of assistive devices, caring for other physical needs, and feeding, as necessary. 

 Assistance with recreational/socialization skill development and training in activities of daily living. 

16 Can a student “test out” of the training 

requirement? 

Yes.  An approved program may offer a “challenge” test once to an employee if they have education and/or 

work experiences similar to what is required for DCWs.  The educational and work experiences must be 

verified.  The challenge test cannot be repeated.  A student who takes the challenge test and fails (either written 

or skills tests or both) must be trained and, then, retake and pass the written and skills tests.  

Trainers 

17 What are the qualifications for trainers? Trainers must meet the following qualifications: 

 Have passed both the knowledge and skills tests for any curriculum modules they will teach, at the required 

minimum score.  

 Have hands-on experience as a caregiver of at least one year.  

 Have at least one year of experience teaching groups of adults (any field) or three months (100 plus hours) 

preparation to become an instructor in direct care. 

 Teach at least two DCW training classes per year 

 

Approved Programs must verify and maintain evidence that each trainer meets these qualifications prior to 

training and testing DCWs.   

18 Where can trainers take the test? It is permissible for Approved Programs to train their trainers, but it is not allowable for them to test their own 

trainers.  Approved Programs must make arrangements for their trainers to get tested by another Approved 

Program. 

Test Administration 

19 Are there any time limits on the written 

or skills testing? 

Written tests for DCWs are permissible to be an open book test.  Students may have a maximum time limit of 1 

minute per question.  The time must be proctored to ensure the time limit has not been exceeded.  Trainers are 

not permitted to take open book tests. There are no other time limitations for testing.  Generally, the written 

testing can take 1-2 hours and the skills test takes approximately 45 minutes to 1 hour. 

20 Can testing accommodations be made 

available? 

Yes.  Approved Program shall provide accommodations to students including: 

 Alternate language tests and/or the student may be allowed to use foreign language dictionaries as a 

reference 

 Oral testing in another location separate from other students.  The proctor must read from the prepared text 

in a neutral manner. 

 Additional time to finish the test. 

21 Can students take the tests more than 

once if they do not pass? 

Retesting is permitted if the student has been trained. If the knowledge test is failed, the student must retake the 

entire test. If one or more skills are failed, only the failed skills(s) must be retested. Retesting cannot occur the 

same day the failed tests were administered. 

 


