AHCCCS FAQ’s

Arizona Health Care Cost Containment System

Frequently Asked Questions (FAQs)
Referring, Ordering, Prescribing, Attending (ROPA) Providers

Q1: What types of providers are affected?
Q2: Which Medicaid programs are affected?

Q3: What services are affected?

Q4: As arendering/service provider, how can | find out if my ROPA provider(s) is registered with AHCCCS?

Q5: Can a provider retroactively enroll?

Q6: How long does the enrollment process take?

Q7: Does this affect practitioners who are actively enrolled in Medicaid?

Q8: Are ROPA Providers mandated to accept Medicaid patients?

Q9: Do attending providers need to register?

Q10: Will ROPA providers be required to re-validate their registration?

Q11: What if I'm a prescribing provider who is not an AHCCCS registerable provider type (i.e. Pharmacist,
Naturopath who treats adults only, etc.)?

Q12: How can | enroll as an ROPA Provider?

Q13: How should MCOs handle rejects at point-of-sale for pharmacies? Will there be exceptions for lifesaving
prescriptions (such as inhalers) and hospital discharges?

Q14: If AHCCCS is the secondary insurance for a member, will all providers on their claim have to comply with
the ROPA requirements by the deadline as well?

Ql1l: What types of providers are affected?

Al: Asrequired by the federal government, all medical providers must be enrolled with the State Medicaid
program in order for Medicaid to pay for services that they attend, prescribe, order or refer. The rule
applies even if the provider does not accept Medicaid payment for the provider's own services or wishes to
otherwise participate as a Medicaid provider. See Medical Policy Manual Chapter 601, Attachment A for a
list of provider types.

Q2: Which Medicaid programs are affected?

A2: This rule applies to all AHCCCS programs regardless of managed care or fee-for-service delivery.

Q3: What services are affected?

A3: The provider should enroll before attending, ordering, prescribing, or referring services. The service must
continue to be within the provider’s scope of practice to attend, order, prescribe, or refer, and all other
program rules for seeking coverage apply. Services affected by this new rule include, but are not limited to,
home care services, lab testing, durable medical equipment, and prescription drugs.

EXAMPLE: If an AHCCCS member uses a Medicaid card at the pharmacy counter because she has fee-for-
service prescription coverage, Medicaid will not pay for the prescriptions unless the provider who
prescribed the drugs is an AHCCCS registered provider.

Q4: As arendering/service provider, how can I find out if my ROPA provider is registered with AHCCCS?

A4: Rendering/service providers reporting applicable prescribing, ordering, referring, or attending providers on
their claims submissions must verify that these providers have appropriate registration. Use the online
AHCCCS Provider Listing web page to verify enrollment.
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https://www.azahcccs.gov/shared/Downloads/MedicalPolicyManual/600/610AttachmentA.pdf
https://www.azahcccs.gov/shared/Downloads/MedicalPolicyManual/600/610AttachmentA.pdf
https://www.azahcccs.gov/Members/ProgramsAndCoveredServices/ProviderListings/
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Q5: Can a provider retroactively enroll?

A5: Yes for all provider types listed except the new OR provider type (the new provider type is prescribing or
ordering providers that will allow for use as a prescribing/ordering authority only) for which retroactive
registration will be effective no earlier than 10/1/2020. AHCCCS will pay retroactive claims and encounters
involving registered, eligible providers subject to timeliness rules.

Q6: How long does the enrollment process take?

A6: Provider enrollment applications are typically processed within an average of six (6) business days, but may
take a maximum of 45 days from the date the application is received.

Q7: Does this affect practitioners who are actively enrolled in Medicaid?

A7: Providers who are already registered with AHCCCS and are attending, prescribing, ordering or referring do
not need to re-enroll.

Q8: Are ROPA Providers mandated to accept Medicaid patients?
A8: No. All providers have the choice of whether or not to accept Medicaid patients.

Q9: Do attending providers need to register?

A9: Yes, attending providers should be registered.

Q10: Will ROPA providers be required to re-validate their registration?

A10: Yes, all providers, including ROPA providers, must re-validate their AHCCCS enrollment every four (4) years.

Q11: What if I'm a prescribing provider who is not an AHCCCS registerable provider type (i.e. Pharmacist,
Naturopath who treats adults only, etc.)?

All: AHCCCS has established a new provider type “OR” for prescribing or ordering providers who will have
prescribing/ordering authority only.

Q12: How can | enroll as an ROPA Provider?

A12: All providers who do not want to bill Medicaid for covered services, or only want to prescribe, order, attend,
or make referrals for Medicaid recipients, can enroll with AHCCCS. New providers can enroll here. Currently
enrolled providers can login to AHCCCS Online.

Q13: How should MCOs handle rejects at point of sale for pharmacies? Will there be exceptions for lifesaving
prescriptions (such as inhalers) and hospital discharges?

A13: AHCCCS members will not and should not be financially responsible for any out of pocket expenses for
service or prescription that was made by a non AHCCCS registered provider. The financial
responsibility will remain with the MCO.

Q14: If AHCCCS is the secondary insurance for a member, will all providers on their claim have to comply with

the ROPA requirements by the deadline as well?

Al14: Yes, the requirement applies whether AHCCCS is a member’s primary or secondary insurance.
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https://www.azahcccs.gov/PlansProviders/NewProviders/registration.html
https://azweb.statemedicaid.us/Account/Login.aspx?ReturnUrl=%2f

